Brussel keurt 185 miljoen euro Brexit-steun voor Nederlandse bedrijven goed

Brussel keurt 185 miljoen euro Brexit-steun voor Nederlandse bedrijven goed

Het kabinet mag van de Europese Commissie bedrijven steunen die vanwege de Brexit extra kosten moeten maken. De ondernemingen hebben te maken met strengere douaneregels en moeten daardoor extra uitgaven doen. Met de maandag goedgekeurde steun worden ze gecompenseerd.

Het Verenigd Koninkrijk stapte eind januari 2020 uit de Europese Unie. Na een overgangsperiode van bijna een jaar kwamen er nieuwe regels voor de internationale handel. Voor Nederlandse ondernemers die veel zaken met Britten doen, betekende dit extra rompslomp.

Deze bedrijven krijgen tussen de 10.000 en 40.000 euro subsidie, omdat ze vanwege het Britse vertrek bijvoorbeeld hun IT-systemen moeten aanpassen. Voor havenbedrijven en energiehandelaren kan het bedrag verder oplopen. Het geld kan ook worden gebruikt voor trainingen en het inschakelen van adviesbureaus.

Aan de steun zijn wel enkele eisen verbonden. Zo is het geld alleen voor bedrijven die door de Brexit voor het eerst buiten de EU zakendoen. Ook moeten hun douaneverplichtingen daadwerkelijk ingewikkelder zijn geworden door het Britse vertrek.