Bolsonaro zal vandaag stilte sinds verkiezingsnederlaag in Brazilië doorbreken

Bolsonaro zal vandaag stilte sinds verkiezingsnederlaag in Brazilië doorbreken

De zittende Braziliaanse president Jair Bolsonaro is van plan dinsdag een toespraak over de verkiezingsuitslag te houden. Minister van Communicatie Fabio Faria zei maandag dat Bolsonaro nog geen commentaar wilde geven om rustig aan zijn speech te kunnen werken. Of hij de verkiezingsuitslag zal erkennen, is niet bekend.

De rechtse Bolsonaro verloor zondag de presidentsverkiezing in een nek-aan-nekrace. Zijn uitdager, de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva, behaalde 50,9 procent van de stemmen. Hijzelf kreeg 49,1 procent van de stemmen.

In aanloop naar de verkiezingen suggereerde Bolsonaro dat hij zich niet bij een verlies zou neerleggen. Maar sinds de vaststelling van de uitslag is niets van hem vernomen. Maar vicepresident Hamilton Mourão belde maandag wel met Lula om hem te feliciteren. En adviseurs van Bolsonaro zouden hem adviseren de uitslag te accepteren.

In veel delen van het land blokkeerden vrachtwagenchauffeurs maandag wegen om hun steun te betuigen aan Bolsonaro. De president heeft eerder de prijs van diesel verlaagd. Vrachtwagenchauffeurs vormen een belangrijke deel van zijn electoraat. Volgens minister Faria wil Bolsonaro de blokkades opbreken.

De 77-jarige Lula wil zo snel mogelijk de situatie verbeteren van 33 miljoen Brazilianen die nu honger lijden. Ook belooft hij de vernietiging van het Amazonegebied tegen te gaan en streeft hij naar eerlijke wereldhandel.