Boete voor KPMG wegens gebrek aan toezicht op Carillion

KPMG, een van de grootste accountants- en adviesbedrijven ter wereld, heeft een boete gekregen van de Britse financiële toezichthouder voor het gebrek aan toezicht op Carillion. Het bedrijf kreeg de boete omdat het niet voldoende toezicht hield op de financiële verslaglegging van Carillion, waardoor de waarheid over de financiële positie van het bedrijf niet volledig werd weergegeven.

De Financial Reporting Council (FRC) heeft KPMG een boete van £6,5 miljoen opgelegd, waarvan £3,5 miljoen naar de schatkist gaat. De FRC zei dat KPMG “nalatig was in het uitvoeren van haar werkzaamheden als auditor van Carillion”. De FRC voegde eraan toe dat KPMG “niet voldoende onafhankelijkheid en professionele scepticisme had getoond bij het uitvoeren van haar werkzaamheden”.

KPMG heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij het auditen van Carillion. Het bedrijf zei: “We erkennen dat we niet aan onze standaarden hebben voldaan en dat we onze klanten, stakeholders en de publieke belangen niet hebben gediend zoals we hadden moeten doen”.

De boete is het resultaat van een onderzoek dat de FRC in 2018 begon naar KPMG’s auditwerkzaamheden voor Carillion tussen 2014 en 2017. Carillion faalde in januari 2018 en ging failliet. Het bedrijf had een schuld van meer dan £1 miljard en meer dan 20.000 mensen verloren hun baan.

De boete is een duidelijk signaal dat de financiële toezichthouder strenger optreedt tegen accountants die hun werk niet goed uitvoeren. Het is belangrijk dat accountants hun werk goed uitvoeren om ervoor te zorgen dat bedrijven hun financiële verplichtingen nakomen en dat hun financiële verslagen betrouwbaar zijn.