Black Friday heeft ook last van inflatie: minder vaak hoge kortingen

Black Friday heeft ook last van inflatie: minder vaak hoge kortingen

Koopjesfestijn Black Friday lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Winkels zijn minder vaak van plan om hoge kortingen te geven. Dat blijkt uit een rondvraag in de sector, die brancheorganisatie INretail op verzoek van NU.nl deed. Black Friday is dit jaar op 25 november.

Door Eva Schouten

“Zo horen we van een keten die vorig jaar nog 30 procent korting gaf op alles dat zij dit nu maar op één artikel doen”, zegt de woordvoerder van INretail. Volgens hem speelt mee dat afgelopen jaren de uitverkoop meteen van start ging na Black Friday en de winkels geen trek meer hebben in zo’n lang uitverkoopseizoen.

“Het zijn door de coronacrisis zware jaren geweest. Het is beter voor het rendement als de uitverkoop later begint.” Het eerste jaar dat corona geen roet in het eten gooit, is er dus toch geen terugkeer naar het oude normaal voor wat betreft Black Friday. “Het heeft gehypet. Door corona en alles wat er nu gaande is, zit ook de consument anders in de wedstrijd”, meent INretail.

Daarmee doelt de woordvoerder op de hoge inflatie. “Daar is ook Black Friday door geïnfecteerd. Andere zaken zijn belangrijk, de energierekening moet ook betaald worden.” Hoge kortingen zouden dan juist fijn zijn voor de consument. “Dat begrijpen we ook, maar veel consumenten maken ook andere keuzes, duurzamere keuzes.”

Bij Dille & Kamille is zelfs de webwinkel dicht

Al een paar jaar is er een tegenbeweging van Black Friday gaande, onder de noemer Green Friday of Bring Back Friday. “Dat zet zeker door.” Zo zijn alle winkels van Dille & Kamille, zelfs de webwinkel, helemaal dicht op vrijdag 25 november. “Bij IKEA kun je tegen vergoeding spullen terugbrengen en Intratuin en andere ketens hebben zich aangesloten bij Green Friday.”

Daarmee wordt met allerlei toepasselijke activiteiten – zoals sporten bij een sportwinkel – geld ingezameld om bomen te planten. “En bij Zeeman zeggen ze: onze prijzen zijn het hele jaar laag. Dus die doen ook niet mee.”

Eerder


Lees meer over:

Economie