Belgische spoorvervoerders betaald voor deportaties tijdens WOII
De Belgische spoorwegen hebben een donkere geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het land zelf geen directe rol speelde in de oorlog, werden de Belgische spoorwegen gebruikt om Joden en andere minderheden te deporteren naar concentratiekampen.
De Belgische spoorwegen werden gebruikt om Joden te deporteren uit Belgiƫ, Frankrijk, Nederland en Luxemburg. De treinen werden gebruikt om de mensen naar concentratiekampen zoals Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen te transporteren. De reizigers werden vaak in kleine, overvolle treincoupƩs gezet, waar ze zich moesten aanpassen aan de verschrikkelijke omstandigheden.
Hoewel de spoorwegen geen directe verantwoordelijkheid hadden voor de deportaties, werden ze wel betaald door de nazi’s voor hun diensten. De spoorwegen kregen betaald voor het vervoer van de gedeporteerden, maar ook voor het vervoer van militaire goederen en troepen.
Na de oorlog werd er een onderzoek ingesteld naar de betrokkenheid van de Belgische spoorwegen bij de deportaties. Uit het onderzoek bleek dat de spoorwegen inderdaad betrokken waren bij de deportaties, maar dat ze geen directe verantwoordelijkheid hadden voor wat er gebeurde.
Hoewel de Belgische spoorwegen niet direct verantwoordelijk waren voor de deportaties, is het belangrijk dat we ons herinneren dat ze wel betrokken waren bij het transport van mensen naar concentratiekampen tijdens WOII. Het is belangrijk dat we ons blijven herinneren aan deze donkere periode in de geschiedenis, zodat we ervan kunnen leren en nooit meer zulke verschrikkelijke dingen zullen laten gebeuren.