Belastingdienst voert in één weekend omstreden risicomodel in met spoed

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat zij een omstreden risicomodel in één weekend met spoed zal invoeren. Dit model is bedoeld om de fiscale fraude tegen te gaan en om meer inkomsten te genereren.

Het model zal gebruik maken van gegevens over de inkomsten, uitgaven en vermogen van burgers. De Belastingdienst zal deze gegevens gebruiken om te bepalen welke burgers het meest waarschijnlijk fiscale fraude plegen.

De invoering van dit model heeft veel kritiek opgeroepen. Er zijn zorgen over de privacy van burgers en over de mogelijkheid dat het model onjuiste conclusies trekt. Er is ook kritiek op de snelheid waarmee het model wordt ingevoerd. Sommige critici stellen dat er meer tijd nodig is om het model te testen en te verfijnen voordat het wordt ingevoerd.

De Belastingdienst stelt dat het model een effectieve manier is om fiscale fraude te bestrijden en dat het niet in strijd is met de privacywetgeving. Ze stellen ook dat er voldoende tijd is genomen om het model te testen en dat het veilig en betrouwbaar is.

Het is nog onduidelijk of het model effectief zal zijn in het bestrijden van fiscale fraude. Het is ook nog onduidelijk of het model de privacy van burgers zal beschermen. Alleen de tijd zal uitwijzen of de invoering van dit model een succes zal zijn.