Azerbeidzjan start operatie in betwiste enclave Nagorno-Karabach

Azerbeidzjan start operatie in betwiste enclave Nagorno-Karabach

Azerbeidzjan heeft op 27 september 2020 een militaire operatie gestart in de betwiste enclave Nagorno-Karabach. De enclave ligt in het zuiden van Azerbeidzjan, maar wordt al decennia bezet door Armeniërs. De regering van Azerbeidzjan heeft de operatie gestart om de controle over de enclave terug te krijgen.

De situatie in Nagorno-Karabach is al jarenlang gespannen. Er zijn verschillende pogingen gedaan om de situatie te verbeteren, maar deze zijn allemaal mislukt. Armenië heeft de enclave al decennia bezet en heeft geen aanstalten gemaakt om deze te verlaten.

De regering van Azerbeidzjan heeft nu besloten om de situatie met geweld op te lossen. Ze hebben een militaire operatie gestart om de controle over de enclave terug te krijgen. Er zijn al meerdere conflicten uitgevochten tussen Azerbeidzjan en Armenië, maar dit is de eerste keer dat Azerbeidzjan een militaire operatie start om de controle over Nagorno-Karabach terug te krijgen.

De internationale gemeenschap heeft geprobeerd om een vredesakkoord te bereiken tussen Azerbeidzjan en Armenië, maar tot nu toe zonder succes. De Verenigde Naties hebben Azerbeidzjan opgeroepen om de militaire operatie te stoppen en een vredesakkoord te bereiken.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de militaire operatie in Nagorno-Karabach. Het is duidelijk dat er veel mensen betrokken zijn bij het conflict en dat er veel leed is veroorzaakt door de oorlog. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk een vredesakkoord wordt bereikt, zodat er een einde komt aan het lijden van de mensen in de regio.