Apple gaat toekomstige iPhones onder protest van USB-C-aansluiting voorzien

Apple gaat toekomstige iPhones onder protest van USB-C-aansluiting voorzien

Apple gaat iPhones in de toekomst voorzien van een USB-C-aansluiting. Het Amerikaanse bedrijf wijzigt het ontwerp om aan de nieuwe EU-regels te voldoen, maar doet dit onder protest. Apple is het niet eens met de wetgeving.

Marketingbaas Greg Joswiak van het Amerikaanse techbedrijf heeft tijdens een conferentie van zakenkrant The Wall Street Journal gezegd dat het bedrijf de USB-C-standaard zal gaan gebruiken. Wanneer Apple van zijn eigen Lightning-kabeltjes afstapt, zei hij niet.

Joswiak onderstreepte dat Apple het niet eens is met de EU-wetgeving die USB-C als standaard voorschrijft. Zo herinnerde hij zijn toehoorders eraan dat de EU al ruim tien jaar bezig is met vergelijkbare wetgeving en ooit het doel had om micro-USB als standaard in te voeren. Als dat was gebeurd, waren Lightning en USB-C volgens Joswiak nooit ontwikkeld.

Apple heeft zich met dat argument lang verzet tegen de Europese verplichting. Volgens het bedrijf belemmert een verplichte standaard innovatie.

De EU wil het voor consumenten makkelijker maken en ervoor zorgen dat ze niet steeds allerlei kabeltjes hoeven te kopen. Maar Apple is het daar ook niet mee eens. Het bedrijf zei eerder al dat er inmiddels twee standaarden zijn – USB-C en Lightning – en dat iedereen kabeltjes met zo’n aansluiting heeft. Als Apple op USB-C overstapt, leidt dat volgens de iPhone-maker tot veel afval.