Antarctica: Grootste ijsschots na dertig jaar weer in beweging
Na meer dan dertig jaar stilstand is er weer beweging in de grootste ijsschots ter wereld. Deze ijsschots, genaamd Larsen C, bevindt zich in Antarctica en is ongeveer de helft zo groot als Nederland. Deze beweging is een gevolg van het smelten van het Antarctische ijs en het veranderende klimaat.
Deze ijsschots is ongeveer de helft zo groot als Nederland en is ongeveer 220 kilometer lang. Het is een van de grootste ijsschotten die deel uitmaken van de Antarctische ijskap. De schots bestaat uit een dikke laag ijs en is meer dan een halve kilometer dik.
De schots begon in 2017 te bewegen, toen een grote kloof in het ijs verscheen. Naarmate de kloof groter werd, begon de schots steeds meer te bewegen. Uiteindelijk is de schots volledig losgeraakt en is hij nu in beweging.
De beweging van de schots heeft grote gevolgen voor het Antarctische klimaat. De schots was een van de grootste ijskappen in Antarctica en hield het klimaat stabiel. Door de beweging van de schots zal het klimaat in Antarctica veranderen, wat kan leiden tot meer smeltend ijs en een stijging van de zeespiegel.
Hoewel de beweging van de schots een gevolg is van het veranderende klimaat, is het ook een teken dat het klimaat steeds sneller verandert. Het is daarom belangrijk dat we maatregelen nemen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen. Als we niets doen, zullen er nog meer ijsschotten losraken en zal het klimaat in Antarctica nog verder veranderen.