Aantal vluchten op Schiphol moet mogelijk fors omlaag

Aantal vluchten op Schiphol moet mogelijk fors omlaag

Schiphol voldoet niet aan de regels voor overlast en de uitstoot van stikstof, zo stellen adviseurs van het demissionaire kabinet. Zij zeggen dat de luchthaven stevige maatregelen moet nemen en dat anders het aantal vluchten mogelijk fors omlaag moet, zo meldt een bron aan NU.nl na berichtgeving van de NOS.
Door NU.nl

Volg dit onderwerp

Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen in de luchtvaart

Om toch aan de regels te voldoen en ook om een benodigde natuurvergunning te krijgen, kunnen diverse maatregelen worden genomen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het opkopen van boerderijen in de omgeving, om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen. Ook het terugbrengen van de maximumsnelheid op wegen in de buurt van Schiphol is een optie.

Als er niets gebeurt, bestaat de kans dat op de luchthaven minder vliegtuigen mogen landen en opstijgen. Op dit moment heeft Schiphol vergunningen voor 500.000 vluchten per jaar, maar zonder ingrijpen krijgt de luchthaven volgens juristen waarschijnlijk voor maximaal 400.000 vluchten een vergunning.

Volgens de NOS is in het kabinet veel onrust ontstaan over de kwestie. De Tweede Kamer zou inmiddels zijn bijgepraat in een vertrouwelijk overleg. Vrijdag praat het kabinet over de problemen bij Schiphol.

Bronnen bevestigen dat er stevige ingrepen nodig zijn om ervoor te zorgen dat Schiphol kan blijven draaien.

Boeren of vliegen?

Er loopt momenteel een aanvraag van de luchthaven voor een natuurvergunning. Volgens het bedrijf reageerde het ministerie van Landbouw daar eerder positief op. Maar als het aantal vluchten gelijk zou moeten blijven zou in elk geval een groot aantal boeren in de omgeving moeten stoppen, zeggen ingewijden. Daarnaast zijn er bepaalde ‘bronmaatregelen’, zoals schoner vliegen en elektrisch taxiën, die de uitstoot van Schiphol zelf kunnen verminderen.

Of de stikstofuitstoot met dit soort maatregelen genoeg daalt voor een geldige vergunning, is nog maar de vraag. Er is “wel behoorlijk wat ruimte nodig”, volgens bronnen.

Schiphol ontkent omvang probleem

Deze week is overleg gevoerd tussen Schiphol en de betrokken ministeries. De luchthaven herkent de genoemde noodzakelijke maatregelen niet. “Volgens het rapport van de commissie Remkes over stikstof is Schiphol slechts verantwoordelijk voor 0,1 procent van alle stikstofneerslag in Nederland”, aldus een woordvoerder van de luchthaven.

Maar het kabinet voelt er weinig voor om de “boel maar te laten lopen”, zeggen betrokkenen. Dat zou erg lijken op het Programma Aanpak Stikstof (PAS), het stikstofbeleid dat voorheen werd gevoerd. De Raad van State zette in mei 2019 een streep door die aanpak. De vrees is dat milieuorganisaties naar de rechter stappen als Schiphol geen geldige natuurvergunning heeft.


Lees meer over:

SchipholEconomieLuchtvaart