Aantal reizigers op Schiphol nog steeds lager dan vóór corona

De luchthaven Schiphol is een van de drukste luchthavens ter wereld. Maar sinds het begin van de coronacrisis is het aantal reizigers op Schiphol sterk gedaald. In april 2020 was het aantal reizigers op Schiphol maar liefst 92 procent lager dan in april 2019.

Deze daling is niet alleen te zien op Schiphol, maar ook op andere luchthavens in Nederland. De Nederlandse Luchtvaartmaatschappijen (KLM, Transavia en TUI) hebben hun vluchten sterk verminderd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Hoewel er sinds juni 2020 weer meer vluchten vertrekken vanaf Schiphol, is het aantal reizigers nog steeds lager dan vóór de coronacrisis. In juli 2020 was het aantal reizigers op Schiphol nog steeds 70 procent lager dan in juli 2019.

Deze daling heeft grote gevolgen voor de luchtvaartsector. Veel luchtvaartmaatschappijen zijn failliet gegaan of hebben hun personeelsbestand drastisch verminderd. Ook Schiphol heeft de gevolgen van de crisis gevoeld. De luchthaven heeft een aantal banen moeten schrappen en de investeringen in nieuwe technologie sterk moeten verminderen.

Hoewel de situatie op Schiphol langzaam begint te verbeteren, zal het nog enige tijd duren voordat het aantal reizigers weer op het niveau van vóór de coronacrisis is. Om ervoor te zorgen dat reizigers veilig kunnen blijven reizen, zijn er verschillende maatregelen genomen door de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen. Zo worden er bijvoorbeeld regelmatig testen uitgevoerd om te controleren of reizigers gezond zijn.

Het is duidelijk dat de coronacrisis een grote impact heeft gehad op Schiphol en de luchtvaartsector in Nederland. Hoewel er stappen worden gezet om het aantal reizigers op Schiphol te verhogen, zal het nog enige tijd duren voordat het aantal reizigers weer op het niveau van vóór de coronacrisis is.