Aantal mensen in bijstandsituatie voor het eerst sinds meer dan twee jaar toegenomen
Het aantal mensen in Nederland dat in een bijstandsituatie verkeert, is voor het eerst sinds meer dan twee jaar toegenomen. Volgens de meest recente cijfers van het CBS steeg het aantal mensen in bijstand met 4.000 personen, tot een totaal van 814.000.
Dit is een zorgelijke ontwikkeling, aangezien het aantal mensen in bijstand de afgelopen jaren was gedaald. In 2017 was het aantal mensen in bijstand nog 818.000. Het aantal mensen in bijstand is dus sindsdien met 4.000 personen afgenomen.
De stijging van het aantal mensen in bijstand is vooral te wijten aan de gevolgen van de coronacrisis. De crisis heeft een grote impact gehad op de Nederlandse economie en veel mensen zijn hun baan kwijtgeraakt of hebben hun inkomen zien dalen. Ook heeft de crisis ervoor gezorgd dat veel bedrijven hun deuren moesten sluiten, waardoor er minder banen beschikbaar zijn.
Om de situatie voor mensen in bijstand te verbeteren, heeft de overheid verschillende maatregelen genomen. Zo is er een extra bijstandsuitkering beschikbaar gesteld voor mensen die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in scholing en opleiding, zodat mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, een nieuwe kunnen vinden.
Het is belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in maatregelen die mensen uit de bijstand helpen. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat het aantal mensen in bijstand weer daalt en dat iedereen toegang heeft tot betaalbare woningen, gezondheidszorg en andere basisbehoeften.