Aantal huurders met achterstand bij woningcorporatie toegenomen

De woningcorporaties in Nederland hebben een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen een betaalbare en veilige plek heeft om te wonen. Helaas hebben veel mensen moeite om hun huur op tijd te betalen, wat resulteert in een achterstand bij de woningcorporatie. Volgens cijfers van het CBS is het aantal huurders met een achterstand bij woningcorporaties in Nederland in de afgelopen jaren sterk toegenomen.

In 2018 hadden bijna 90.000 huurders een achterstand bij de woningcorporatie. Dit is een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van 2017. De meeste achterstanden werden geconstateerd bij huurders in de leeftijdscategorie 25-34 jaar. Ook het aantal huurders met een achterstand van meer dan drie maanden steeg met bijna 20 procent.

De stijging van het aantal huurders met achterstanden bij woningcorporaties is vooral toe te schrijven aan de toenemende woonlasten. De stijging van de huurprijzen, in combinatie met de stijgende energiekosten, maakt het voor veel mensen moeilijk om hun woonlasten op tijd te betalen. Daarnaast hebben veel mensen te maken met een laag inkomen, waardoor zij niet in staat zijn om hun woonlasten te betalen.

Om het aantal huurders met achterstand bij woningcorporaties terug te dringen, moet er meer worden gedaan om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren. Er moet meer geïnvesteerd worden in betaalbare woningen en er moeten maatregelen worden genomen om de energiekosten te verlagen. Daarnaast moet er meer worden gedaan om mensen met een laag inkomen te helpen hun woonlasten op tijd te betalen, bijvoorbeeld door middel van financiële ondersteuning.