Aantal grote distributiecentra steeg met 40 procent in vijf jaar

Het aantal grote distributiecentra in Nederland is de afgelopen vijf jaar met 40 procent gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens de cijfers zijn er nu meer dan 500 distributiecentra in Nederland.

De stijging is vooral te danken aan de toenemende populariteit van online winkelen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun boodschappen online te bestellen, waardoor er meer behoefte is aan distributiecentra.

Deze distributiecentra zijn vaak groot en geavanceerd. Ze hebben een efficiƫnte logistieke structuur, waardoor ze in staat zijn om grote hoeveelheden producten snel te verwerken. Ook hebben ze vaak een geautomatiseerd magazijn, waardoor ze producten sneller kunnen verzenden dan traditionele winkels.

De stijging van het aantal distributiecentra heeft ook gevolgen voor de lokale economie. Veel van deze centra zijn gevestigd in kleinere steden, waardoor er meer banen worden gecreƫerd. Ook kunnen lokale bedrijven profiteren van de verhoogde vraag naar producten, omdat veel distributiecentra lokaal inkopen.

Hoewel de stijging van het aantal distributiecentra goed nieuws is voor de Nederlandse economie, zijn er ook nadelen. Veel van deze centra zijn gevestigd in landelijke gebieden, waardoor er meer druk op het milieu komt. Ook kan de toename van distributiecentra leiden tot meer verkeersdrukte in de omgeving.

In ieder geval is duidelijk dat het aantal grote distributiecentra in Nederland de afgelopen vijf jaar met 40 procent is gestegen. Dit heeft positieve effecten gehad op de lokale economie, maar ook negatieve effecten op het milieu.