Aantal fulltimers dat minder werkt stijgt, aantal deeltijders op recordhoogte

De afgelopen jaren is er een opmerkelijke trend te zien in de Nederlandse arbeidsmarkt. Het aantal fulltimers dat minder werkt, stijgt. Tegelijkertijd is het aantal deeltijders op een recordhoogte.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal fulltimers dat minder dan 36 uur per week werkt, in de afgelopen jaren gestegen van 1,2 miljoen naar 1,7 miljoen. Dit betekent dat meer mensen kiezen voor een minder intensief werkrooster.

Tegelijkertijd is het aantal deeltijders in Nederland ook toegenomen. In 2018 werkten er maar liefst 3,4 miljoen mensen deeltijd. Dit is een stijging van ruim 700.000 mensen ten opzichte van 2008.

Deze trends hebben verschillende oorzaken. Ten eerste is er een toename te zien in het aantal zelfstandigen. Veel zelfstandigen kiezen ervoor om minder uren te werken om zo meer tijd te hebben voor hun bedrijf. Daarnaast hebben veel bedrijven hun personeelsbestand verkleind, waardoor er minder fulltime banen beschikbaar zijn.

Deze trends hebben ook gevolgen voor de Nederlandse economie. Enerzijds betekent het dat er meer flexibiliteit is op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven makkelijker personeel kunnen aannemen. Anderzijds kan het ook leiden tot lagere inkomens, omdat veel mensen minder uren werken dan vroeger.

Het is duidelijk dat er een opmerkelijke trend te zien is in de Nederlandse arbeidsmarkt. Het aantal fulltimers dat minder werkt, stijgt en het aantal deeltijders is op een recordhoogte. Hoewel deze trends voordelen kunnen hebben voor de economie, kunnen ze ook leiden tot lagere inkomens voor veel mensen.