Aantal Egels Gedaald met Bijna de Helft op Eerste Dag van Egeltelling

Het aantal egels in Nederland is gedaald met bijna de helft op de eerste dag van de jaarlijkse egeltelling. Volgens de Nederlandse Egelstichting (NES) is het aantal egels in Nederland de afgelopen jaren sterk gedaald.

De egeltelling vond plaats op zaterdag 21 september 2019. Deze dag werd door de NES uitgeroepen tot de Nationale Egeltelling. De telling werd georganiseerd om meer inzicht te krijgen in het aantal egels in Nederland.

Volgens de NES was het aantal egels op de eerste dag van de telling bijna de helft lager dan verwacht. De telling werd uitgevoerd door vrijwilligers die het aantal egels in hun omgeving telden. Uit de telling bleek dat er in Nederland nog maar zo’n 20.000 egels leven, wat bijna de helft minder is dan de verwachte 40.000.

De NES stelt dat de daling van het aantal egels wordt veroorzaakt door veranderingen in het landschap, zoals verstedelijking, intensivering van landbouw en verlies van leefgebieden. Ook worden egels vaak verkeerd behandeld, zoals het verplaatsen van egels naar andere locaties of het verstoren van hun leefgebieden.

De NES roept mensen op om meer bewust te zijn van het belang van egels en hun leefgebieden. Ze vragen mensen om meer te doen om het leefgebied van egels te beschermen en te onderhouden, zodat het aantal egels weer kan toenemen.