Aantal abortussen in 2020 sterk toegenomen

Het aantal abortussen in 2020 is sterk toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er in 2020 in Nederland bijna 20.000 abortussen uitgevoerd, een stijging van bijna 10% ten opzichte van 2019.

De stijging is vooral te wijten aan de coronapandemie. Door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben veel vrouwen minder toegang gehad tot anticonceptie en andere vormen van geboortebeperking. Daarnaast hebben veel vrouwen ook langer moeten wachten op een afspraak bij de abortuskliniek, waardoor ze minder tijd hadden om hun beslissing te overwegen.

De stijging van het aantal abortussen is ook een gevolg van de veranderingen in de wetgeving rond abortus. In 2019 werd de Wet afbreking zwangerschap versoepeld, waardoor vrouwen tot 24 weken zwangerschap een abortus kunnen laten uitvoeren zonder dat ze een arts hoeven te raadplegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat meer vrouwen een abortus durven te overwegen als optie.

Hoewel het aantal abortussen in 2020 is toegenomen, is het belangrijk om te benadrukken dat abortus nog steeds een moeilijke beslissing is voor veel vrouwen. Het is belangrijk dat vrouwen toegang hebben tot goede informatie en ondersteuning als ze een abortus overwegen, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen.