Aanmeldcentrum Ter Apel in crisis: de grenzen worden bereikt

Aanmeldcentrum Ter Apel in crisis: de grenzen worden bereikt

Het Aanmeldcentrum Ter Apel in Groningen is in crisis. De instroom van asielzoekers is de afgelopen maanden enorm toegenomen, waardoor het centrum niet meer in staat is om aan de vraag te voldoen. Het centrum is al maanden overbelast en de grenzen worden steeds meer bereikt.

Het Aanmeldcentrum Ter Apel is een onderdeel van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het centrum is verantwoordelijk voor het registreren en verwerken van asielaanvragen. Het centrum heeft een capaciteit van maximaal 500 personen, maar de afgelopen maanden is het aantal asielzoekers dat het centrum bezoekt enorm toegenomen. In de afgelopen maanden hebben meer dan 1000 mensen het centrum bezocht, waardoor het centrum overbelast raakte.

De overbelasting heeft ernstige gevolgen voor zowel de asielzoekers als voor het personeel van het centrum. Asielzoekers moeten lange tijd wachten voordat ze kunnen worden geholpen en het personeel moet lange dagen maken om alle aanvragen te verwerken. Dit leidt tot veel stress en vermoeidheid bij zowel de asielzoekers als het personeel.

Het COA heeft verschillende maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Zo is er extra personeel ingezet om de aanvragen te verwerken en is er een noodopvang ingesteld voor asielzoekers die niet direct kunnen worden geholpen. Ook is er een speciale taskforce ingesteld om de situatie te monitoren en te beoordelen.

Hoewel deze maatregelen helpen om de situatie te verbeteren, blijven de grenzen van het Aanmeldcentrum Ter Apel steeds meer bereikt. Het centrum is niet in staat om aan de toenemende vraag te voldoen en er is dringend meer capaciteit nodig om de situatie onder controle te krijgen. Het COA werkt hard om de situatie te verbeteren, maar er is nog veel werk aan de winkel voordat het Aanmeldcentrum Ter Apel weer volledig operationeel is.