Blauwtongvirus vastgesteld in Limburg, alleen Zeeland blijft onaangetast

De afgelopen weken is er een stijging waargenomen in het aantal gevallen van het blauwtongvirus in Limburg. Het virus is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen en kan ernstige gevolgen hebben voor vee. Hoewel er in andere provincies ook gevallen zijn, is Limburg het meest getroffen.

Het blauwtongvirus is een zeer besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door muggen. Het virus kan ernstige gevolgen hebben voor vee, zoals koorts, verminderde melkproductie, verminderde eetlust en zelfs sterfte.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen weken een stijging waargenomen in het aantal gevallen van blauwtongvirus in Limburg. Er zijn ook gevallen gemeld in andere provincies, maar Limburg is het meest getroffen.

De NVWA heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Zo worden er preventieve vaccinaties uitgevoerd bij veehouderijen in Limburg en wordt er geadviseerd om vee te houden op afgesloten terreinen. Ook wordt er geadviseerd om muggen te bestrijden door middel van chemische middelen of biologische middelen zoals vangst van muggenlarven.

Gelukkig is er goed nieuws: Zeeland is de enige provincie die nog niet is getroffen door het blauwtongvirus. De NVWA blijft de situatie in de gaten houden en neemt waar nodig maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen.