Tientallen doden door overstromingen en aardverschuivingen in de Filipijnen

Tientallen doden door overstromingen en aardverschuivingen in de Filipijnen

In de Filipijnen zijn al zeker 45 mensen om het leven gekomen door tropische storm Nalgae die zaterdag over het land trekt. De storm veroorzaakt flinke overstromingen en aardverschuivingen.

Eerder meldden autoriteiten 72 doden, maar dat aantal hebben ze nu bijgesteld. Sommige slachtoffers waren namelijk dubbel geteld.

De storm met windsnelheden tot 95 kilometer per uur raast over Luzon, het hoofdeiland van de Filipijnen. Volgens de autoriteiten van het land worden minstens veertien mensen vermist.

Nalgae zou ook de hoofdstad Manilla kunnen raken, waarschuwt de Filipijnse meteorologische dienst. Daar staan vijfduizend reddingswerkers klaar om in te grijpen.

Mensen die in of nabij het pad van de storm wonen, worden verzocht thuis te blijven. Meer dan zevenduizend mensen werden al geëvacueerd voordat de storm aan land kwam.

Elk jaar treffen gemiddeld twintig tyfoons en stormen de eilandengroep in Zuidoost-Azië, met vaak dodelijke slachtoffers en verloren vee als gevolg. Ook de materiële schade aan boerderijen, huizen, wegen en bruggen is vaak enorm. Volgens wetenschappers worden stormen en tyfoons krachtiger doordat de planeet opwarmt.