Digitale meldplicht voor voetbalrelschoppers getest in Rotterdam, Utrecht en Leeuwarden

De voetbalwereld is in beweging. Naast de liefhebbers van het spel, zijn er ook steeds meer mensen die de rust en orde op de tribunes verstoren. Om deze relschoppers tegen te gaan, heeft de KNVB een digitale meldplicht getest in Rotterdam, Utrecht en Leeuwarden.

De digitale meldplicht is een online systeem waarmee supporters hun identiteit kunnen verifiëren. De KNVB wil hiermee voorkomen dat relschoppers anoniem blijven en zo ongestraft hun gang kunnen gaan. Supporters die zich aanmelden bij het systeem, moeten hun naam, adres en geboortedatum invullen. Deze gegevens worden gecontroleerd door de KNVB. Als de informatie klopt, krijgt de supporter een unieke code die hij of zij kan gebruiken om toegang te krijgen tot een stadion.

De testfase in Rotterdam, Utrecht en Leeuwarden is een succes gebleken. De KNVB heeft gemerkt dat er minder relschoppers aanwezig waren bij wedstrijden waar de digitale meldplicht werd toegepast. Ook is er minder overlast geweest van supporters die zich niet aan de regels houden.

De KNVB hoopt dat de digitale meldplicht een positief effect zal hebben op de veiligheid in stadions. Daarnaast hoopt de KNVB dat het systeem ook zal helpen om de sfeer op de tribunes te verbeteren. Als supporters zich aan de regels houden, kan iedereen genieten van een leuke voetbalwedstrijd.

De digitale meldplicht is een goede stap in de richting van meer veiligheid en rust op de tribunes. De KNVB hoopt dat het systeem ook in andere stadions wordt toegepast, zodat relschoppers geen kans meer krijgen om hun gang te gaan.