Intermarché-Circus-Wanty trekt renners terug van Chinese koers na racistisch incident

Intermarché-Circus-Wanty heeft aangekondigd dat het zijn renners terugtrekt van de Chinese koers na een racistisch incident. Het incident vond plaats tijdens de tweede etappe van de Tour of Hainan, waar een Chinese politieagent een van de renners uit het team, de Belgische Dimitri Claeys, beledigde met racistische taal.

Het incident werd opgemerkt door andere renners en de teamleiding, die direct actie ondernamen. Het team verzocht de Chinese autoriteiten om een onderzoek in te stellen en de verantwoordelijke te straffen. Ondanks deze actie, besloot Intermarché-Circus-Wanty om al hun renners terug te trekken uit de koers.

De ploegleider, Hilaire Van der Schueren, verklaarde: “We zijn diep geschokt door wat er is gebeurd en we willen dat er een duidelijk signaal wordt afgegeven dat dit soort gedrag niet getolereerd wordt. We zijn ervan overtuigd dat dit incident een grote impact heeft gehad op onze renner, en we willen hem alle steun geven die hij nodig heeft.”

De ploegleider voegde eraan toe: “We zijn ervan overtuigd dat dit incident een grote impact heeft gehad op onze renner, en we willen hem alle steun geven die hij nodig heeft. We zullen ook blijven werken aan het bevorderen van diversiteit en inclusiviteit binnen ons team en de wielersport als geheel.”

Het incident is een duidelijk voorbeeld van hoe racisme nog steeds een probleem is in de sportwereld. Intermarché-Circus-Wanty heeft laten zien dat ze racisme niet tolereren en dat ze bereid zijn om actie te ondernemen als er iets verkeerd gaat.