Netanyahu streeft naar noodregering met Israëlische oppositie om Hamas te bestrijden

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangekondigd dat hij een noodregering wil vormen met de Israëlische oppositie om Hamas te bestrijden. Deze aankondiging komt na een week van hevige gevechten tussen Israël en de Palestijnse militanten van Hamas in Gaza.

Netanyahu zei dat hij een regering wil vormen met de oppositiepartijen, waaronder de Centrumpartij, om de recente escalatie van geweld te beëindigen. Hij zei dat de regering de veiligheid van Israël zou versterken en dat het de internationale gemeenschap zou helpen om een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen te bereiken.

De premier heeft ook aangekondigd dat hij een nieuwe minister van Defensie wil benoemen om het Israëlische leger te versterken. De nieuwe minister zal verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van een strategie om Hamas te bestrijden.

Netanyahu’s aankondiging komt na een week van hevige gevechten tussen Israël en Hamas. De gevechten begonnen toen Hamas raketten op Israëlische steden afvuurde. Israël reageerde door luchtaanvallen uit te voeren op doelwitten in Gaza. De gevechten hebben tot nu toe meer dan 200 mensenlevens gekost, waaronder veel burgers.

De internationale gemeenschap heeft gepleit voor een einde aan de gevechten. De Verenigde Naties hebben gepleit voor een humanitaire wapenstilstand tussen Israël en Hamas. De Amerikaanse president Joe Biden heeft ook gepleit voor een einde aan het geweld en heeft gezegd dat er een duurzame vrede moet worden bereikt tussen Israël en de Palestijnen.

Het is nog onduidelijk of Netanyahu’s plan om een noodregering met de oppositie te vormen succesvol zal zijn. De oppositiepartijen hebben nog niet gereageerd op de aankondiging van de premier. Als de oppositiepartijen akkoord gaan met het plan, zou dit een belangrijke stap kunnen zijn naar een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen.