Wat we tot nu toe weten over de aanvallen in en op de Gazastrook

Wat we tot nu toe weten over de aanvallen in en op de Gazastrook

De aanvallen in en op de Gazastrook zijn al maanden aan de gang. De spanningen tussen Israël en Palestina staan op het punt om een nieuw hoogtepunt te bereiken. In de afgelopen weken hebben beide partijen verschillende aanvallen uitgevoerd, waarbij veel mensen gewond zijn geraakt of zelfs zijn omgekomen.

De aanvallen begonnen in april 2021, toen Israëlische militairen de Gazastrook binnenvielen en verschillende Palestijnse steden bombardeerden. De Israëlische regering zei dat de aanval was gericht tegen Hamas, een Palestijnse terreurorganisatie die de controle over de Gazastrook heeft. Hamas reageerde door raketten af te vuren op Israëlische steden, waaronder Jeruzalem.

Israël heeft sindsdien verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook, waarbij meer dan 200 mensen zijn omgekomen. Onder hen waren veel burgers, waaronder veel kinderen. Ook zijn er meer dan 1.000 mensen gewond geraakt.

De Palestijnse autoriteiten hebben ook aanvallen uitgevoerd op Israël. Ze hebben meer dan 4.000 raketten afgevuurd op Israëlische steden, waaronder Tel Aviv. Ook hebben ze verschillende aanvallen gepleegd met mortiergranaten en drones.

De Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de aanvallen en hebben gezegd dat er een onmiddellijk staakt-het-vuren moet komen. Er is ook een internationale inspanning gestart om een vredesakkoord te bereiken tussen Israël en Palestina.

Hoewel er nog geen vredesakkoord is bereikt, lijkt het erop dat de spanningen in de regio iets afnemen. Er is echter nog veel werk te doen om een duurzame vrede te bereiken. Alleen door samen te werken kunnen Israël en Palestina een vredesakkoord bereiken dat voor beide partijen acceptabel is.