Blauwtong: meer dan duizend veebedrijven melden uitbraak

Blauwtong: meer dan duizend veebedrijven melden uitbraak

Blauwtong is een infectieziekte die veel voorkomt bij runderen, schapen en geiten. Het wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen. In Nederland hebben meer dan duizend veebedrijven de afgelopen maanden een uitbraak van blauwtong gemeld.

De symptomen van blauwtong zijn onder andere koorts, zwakte, diarree, verlies van eetlust en slijmvliesontsteking. In sommige gevallen kunnen dieren ook verlamd raken. Als de infectie niet wordt behandeld, kan het dier sterven.

Om de verspreiding van blauwtong te voorkomen, is het belangrijk dat veebedrijven maatregelen nemen om de muggen te bestrijden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals het gebruik van insecticiden, het plaatsen van netten rondom de stallen en het aanbrengen van lichtbakken om muggen te verjagen. Daarnaast is het belangrijk om de dieren te vaccineren tegen blauwtong.

Om de verspreiding van blauwtong te beperken, is het ook belangrijk dat veebedrijven hun dieren goed monitoren en elke verdachte symptomen melden bij de autoriteiten. Als er een uitbraak wordt geconstateerd, moeten er direct maatregelen worden genomen om de infectie te bestrijden.

Blauwtong is een ernstige infectieziekte die veel schade kan veroorzaken als het niet wordt bestreden. Het is daarom belangrijk dat veebedrijven maatregelen nemen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.