'Koppige' Verbij valt na paar passen uit op 500 meter, Westenbroek verrast

‘Koppige’ Verbij valt na paar passen uit op 500 meter, Westenbroek verrast


Kai Verbij kende vrijdag bij het World Cup-kwalificatietoernooi in Heerenveen een slechte start van het schaatsseizoen. De topsprinter van Jumbo-Visma moest op de eerste 500 meter na een paar passen geblesseerd uitstappen. De twintigjarige Stefan Westenbroek verraste met de winst in Thialf.

Verbij voelde bij het inrijden in Thialf al wat pijn in de lies van zijn linkerbeen. Coach Jac Orie raadde hem aan niet te starten, maar de regerend Nederlands kampioen op de 500 meter wilde het toch proberen. “Ik ben een beetje koppig”, zei hij met een flauwe glimlach.

Verbij was nog niet eens op de helft van zijn eerste 100 meter toen hij een flinke pijnscheut in zijn lies voelde. Daarmee was zijn race voorbij, net als zijn kansen op wereldbekerplaatsing op de 500 meter.

“Het kwam iets harder aan dan ik had verwacht”, zei Verbij. “Ik ga het laten nakijken door de arts om te bekijken hoe ernstig het is. Ik kan gewoon lopen, daar ben ik heel blij om. Of ik achteraf naar Jac had moeten luisteren? Misschien wel. Maar het is mijn lichaam, ik voel dat het beste aan. En ik had voor de race niet het gevoel dat het erg was.”

De tweevoudig wereldkampioen op de 1.000 meter haalt nog geen streep door zijn deelname aan de kilometer. Zijn favoriete afstand staat zondag op het programma in Thialf. “Ik ben nog hoopvol voor de rest van het weekend. Maar het is afwachten.”

Kai Verbij viel uit met een liesblessure.

Westenbroek verrassende winnaar

Zonder Verbij ontstond er op de 500 meter een spannende strijd om de vijf plekken voor de eerste wereldbekers in Stavanger en Heerenveen. Na twee omlopen – waarbij de snelste tijd gold – was Westenbroek de onverwachte winnaar.

De jonge sprinter van Team Reggeborgh stond door een persoonlijk record (35,14) vierde na de eerste 500 meter. In zijn tweede race haalde Westenbroek nog een flinke hap van zijn toptijd af: 34,87.

Olympiër Merijn Scheperkamp en viervoudig Nederlands kampioen Dai Dai N’tab vielen na de eerste omloop buiten de top vijf, maar de rijders van Jumbo-Visma herstelden zich in de tweede race. Met 34,88 en 34,95 eindigden ze respectievelijke als tweede en derde.

De 22-jarige Janno Botman (34,96 in de eerste omloop) en routinier Hein Otterspeer (35,05 in de eerste omloop) mogen ook naar de eerste World Cups.

Sebas Diniz reed twee keer een persoonlijk record (35,18 en 35,10), maar de twintigjarige sprinter viel net buiten de boot.

Eerder


Lees meer over:

SchaatsenKai Verbij