Verkoop van nieuwbouwhuizen stort in tijdens tweede kwartaal

De verkoop van nieuwbouwhuizen is in het tweede kwartaal van 2020 sterk gedaald. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde de verkoop met maar liefst 20 procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

Deze daling is vooral te wijten aan de coronacrisis. De crisis heeft een grote impact gehad op de Nederlandse economie. Er zijn minder mensen die een huis willen kopen, omdat ze hun baan hebben verloren of bang zijn voor een toekomstige inkomensdaling. Ook zijn er veel mensen die hun geld liever achter de hand houden, in plaats van het te investeren in een nieuw huis.

De daling in de verkoop van nieuwbouwhuizen heeft grote gevolgen voor de bouwsector. Veel bouwbedrijven zijn gedwongen om hun personeel te ontslaan of te verminderen. Ook zijn er veel bouwprojecten die stilgelegd zijn, of waarvan de startdatum is uitgesteld.

De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de bouwsector te ondersteunen. Zo is er een regeling voor starters op de woningmarkt, waarbij starters een lagere rente krijgen op hun hypotheek. Ook is er een regeling voor bouwbedrijven, waarbij ze een subsidie kunnen aanvragen voor hun personeelskosten.

Hoewel deze maatregelen helpen om de schade te beperken, zal het nog enige tijd duren voordat de verkoop van nieuwbouwhuizen weer op hetzelfde niveau is als voor de coronacrisis. Het is daarom belangrijk dat mensen die een nieuw huis willen kopen, goed geïnformeerd zijn over de verschillende regelingen en subsidies die beschikbaar zijn.