Russische journaliste veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf in afwezigheid

Russische journaliste veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf in afwezigheid

Een Russische journaliste, Jekaterina Vangengeim, is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf in afwezigheid. Ze werd beschuldigd van het verzamelen en verspreiden van informatie die de Russische staat schaadt.

Vangengeim was een freelance journaliste die voor verschillende internationale media schreef. Ze was een kritische stem tegen de regering en schreef artikelen over onderwerpen zoals de mensenrechten en de politieke situatie in Rusland.

De veroordeling is een duidelijk signaal dat de Russische autoriteiten niet tolereren dat journalisten kritisch zijn over hun beleid. Er zijn al meerdere journalisten veroordeeld voor het verspreiden van informatie die de staat schaadt.

Vangengeim is niet aanwezig bij de rechtszaak omdat ze in het buitenland woont. Ze is al eerder veroordeeld voor het verspreiden van informatie die de staat schaadt. In 2017 werd ze veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, maar kreeg ze een voorwaardelijke straf.

De veroordeling van Vangengeim is een schokkende ontwikkeling voor journalisten in Rusland. Het is een duidelijk signaal dat de autoriteiten niet tolereren dat journalisten kritisch zijn over hun beleid. Het is ook een duidelijk signaal dat journalisten die kritisch zijn over de regering, hun veiligheid niet kunnen garanderen.