Verdubbeling aantal doden door val in ruim tien jaar tijd

In de afgelopen tien jaar is het aantal doden door valongevallen bijna verdubbeld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stierven in 2017 meer dan 616.000 mensen wereldwijd als gevolg van een val. Dit is een stijging van bijna 50% in vergelijking met 2008, toen er nog ongeveer 412.000 mensen stierven als gevolg van een val.

De WHO waarschuwt dat valongevallen een steeds groter probleem worden voor de volksgezondheid. Ze zijn verantwoordelijk voor meer dan een kwart van alle dodelijke ongevallen wereldwijd en het aantal sterfgevallen neemt jaarlijks toe.

De meeste dodelijke valongevallen vinden plaats bij ouderen. Volgens de WHO stierven in 2017 meer dan 466.000 mensen ouder dan 65 jaar als gevolg van een val. Ouderen lopen meer risico op valongevallen omdat ze vaak minder mobiel zijn en hun evenwichtsvermogen afneemt met de leeftijd.

Om het aantal valongevallen te verminderen, moeten er maatregelen worden genomen om ouderen te helpen hun evenwichtsvermogen te behouden. Ook moet er meer aandacht worden besteed aan het verbeteren van de veiligheid in huizen en openbare ruimtes, zoals het verwijderen van obstakels en het plaatsen van leuningen.

Het is belangrijk dat we actie ondernemen om het aantal dodelijke valongevallen te verminderen. Als we geen maatregelen nemen, zal het aantal sterfgevallen door valongevallen blijven toenemen en zullen steeds meer mensen het slachtoffer worden van deze tragische ongevallen.