Chemours-fabriek aansprakelijk voor pfas-verontreiniging in Dordrecht-omgeving

Chemours-fabriek aansprakelijk voor pfas-verontreiniging in Dordrecht-omgeving

Chemours, een Amerikaans chemiebedrijf met een vestiging in Dordrecht, is aansprakelijk voor de verontreiniging van de omgeving met PFAS-stoffen. PFAS-stoffen zijn een groep van chemische stoffen die worden gebruikt in veel producten, waaronder water- en vuilafstotende materialen, brandblusschuim en verf.

De verontreiniging is ontstaan doordat de fabriek jarenlang chemische stoffen heeft afgevoerd in de rivier de Oude Maas. Deze stoffen hebben zich verspreid naar de omgeving en hebben de grondwaterkwaliteit aangetast.

De gemeente Dordrecht heeft Chemours aansprakelijk gesteld voor de verontreiniging. Het bedrijf moet nu maatregelen nemen om de omgeving te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de verontreiniging. Chemours moet bijvoorbeeld grondwatermonsters nemen om te bepalen hoe ver de verontreiniging zich heeft verspreid. Daarnaast moet het bedrijf maatregelen nemen om te voorkomen dat de verontreiniging zich verder verspreidt.

De gemeente Dordrecht heeft ook aangekondigd dat er een onderzoek zal worden gestart naar de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met de verontreiniging. Er zal ook een onderzoek worden gedaan naar de schade die is toegebracht aan de natuur en het milieu.

Chemours is verplicht om alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de verontreiniging te stoppen en om ervoor te zorgen dat er geen schade meer wordt toegebracht aan de omgeving. Als Chemours niet voldoet aan deze eisen, kan de gemeente Dordrecht juridische stappen ondernemen.

Het is belangrijk dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun acties en dat ze maatregelen nemen om schade aan mens en milieu te voorkomen. Het is goed dat de gemeente Dordrecht Chemours aansprakelijk stelt voor de verontreiniging in de omgeving en dat er maatregelen worden genomen om schade te voorkomen.