Aantal vrijwilligers nog steeds lager dan voor de coronapandemie

De coronapandemie heeft een grote impact gehad op veel aspecten van ons leven. Ook het aantal vrijwilligers is hierdoor sterk afgenomen. Hoewel er in de afgelopen maanden een kleine toename is geweest, is het aantal vrijwilligers nog steeds lager dan voor de pandemie.

Volgens een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal vrijwilligers in Nederland in 2020 met 11 procent gedaald ten opzichte van 2019. Dit betekent dat er nu ongeveer 2,3 miljoen mensen zijn die vrijwilligerswerk doen. Hoewel dit nog steeds een aanzienlijk aantal is, is het aantal vrijwilligers toch lager dan voor de pandemie.

De daling van het aantal vrijwilligers is vooral te wijten aan de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, zoals sportverenigingen, kerken en culturele instellingen, zijn gesloten of hebben hun activiteiten sterk verminderd. Ook zijn er veel vrijwilligers die niet meer kunnen komen omdat ze in een risicogroep vallen of omdat ze bang zijn om besmet te worden met het virus.

Hoewel het aantal vrijwilligers nog steeds lager is dan voor de pandemie, zijn er ook veel mensen die juist meer vrijwilligerswerk doen. Veel mensen willen hun steentje bijdragen aan de samenleving en bieden hun hulp aan bijvoorbeeld voedselbanken of andere organisaties die mensen helpen die getroffen zijn door de pandemie.

Om ervoor te zorgen dat het aantal vrijwilligers weer toeneemt, is het belangrijk dat organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden hun activiteiten weer kunnen hervatten. Ook is het belangrijk dat mensen die vrijwilligerswerk willen doen, zich ervan bewust zijn dat ze dit veilig kunnen doen. Als we allemaal onze steentje bijdragen, kunnen we ervoor zorgen dat het aantal vrijwilligers weer toeneemt en dat we samen de samenleving sterker maken.