Waarschuwing voor drukkere avondspits vanaf maandag door ingaan wintertijd

Waarschuwing voor drukkere avondspits vanaf maandag door ingaan wintertijd

Weggebruikers moeten vanaf maandag rekening houden met een drukkere avondspits. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in, dus gaat de klok een uur terug. Rijkswaterstaat (RWS) waarschuwt dat veel automobilisten daardoor in de spits in het donker rijden. Dat kan “soms even wennen” zijn.

RWS adviseert weggebruikers om extra alert te zijn en rekening te houden met vertraging. Voor bestuurders is het zicht in het donker altijd minder. Remlichten kunnen bijvoorbeeld feller lijken en zo voor afleiding zorgen.

Ook houden automobilisten tijdens het rijden in het donker meer afstand. “Dat is goed voor de veiligheid, maar er past wel minder verkeer op de weg.” Daarnaast is ook de herfstvakantie afgelopen en gaan meer mensen weer op weg naar hun werk.

De afgelopen tijd is het sowieso steeds drukker geworden op de weg. Vooral op dinsdag en donderdag is het ‘s ochtends en laat op de middag erg druk, zegt Rijkswaterstaat. “In combinatie met regenachtig en soms onstuimig herfstweer heeft dit al de nodige extra vertraging met zich meegebracht.”

De wintertijd gaat in de nacht van zaterdag op zondag in. De klok gaat dan een uur achteruit. Om 3.00 uur wordt de tijd verzet naar 02.00 uur. ‘s Avonds wordt het dus eerder donker.