College stelt dat staatssecretaris niet meer mag beoordelen over omroepen bij NPO

De Nederlandse staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, mag niet langer beoordelen over de omroepen bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dit heeft de Raad van State bepaald.

De Raad van State heeft deze beslissing genomen na een klacht van een aantal omroepen. Zij vonden dat de staatssecretaris te veel invloed had op de NPO. De Raad van State was het hiermee eens en oordeelde dat de staatssecretaris niet langer betrokken mag zijn bij de beoordeling van de omroepen.

De staatssecretaris is verantwoordelijk voor de NPO en heeft daarom een belangrijke rol bij het bepalen van de programmering. Echter, volgens de Raad van State is het niet goed als de staatssecretaris ook betrokken is bij de beoordeling van de omroepen.

De NPO is verantwoordelijk voor het beoordelen van de omroepen. De NPO zal nu een nieuw systeem moeten ontwikkelen waarin de staatssecretaris geen rol meer speelt. De NPO zal ook een nieuwe procedure moeten ontwikkelen voor het beoordelen van de omroepen.

Deze beslissing van de Raad van State is een belangrijke stap in het versterken van de onafhankelijkheid van de NPO. Het is belangrijk dat er een onafhankelijk systeem is waarin omroepen op een objectieve manier beoordeeld worden. Door de staatssecretaris uit te sluiten bij het beoordelingsproces, kan dit gewaarborgd worden.