Het Twitter van Elon Musk belooft meer ruimte voor meningen en minder voor bots

Het Twitter van Elon Musk belooft meer ruimte voor meningen en minder voor bots

Elon Musk heeft in de nacht van donderdag op vrijdag eindelijk de overname van Twitter afgerond. Als het aan de miljardair ligt, gaat het socialemediaplatform op de schop. Welke grote veranderingen hij wil doorvoeren, houdt de topondernemer nog even voor zichzelf. Maar Musk zou Musk niet zijn als hij niet tóch wat hints gaf.

Door Rutger Otto

Belangrijk voor Het Nieuwe Twitter van Musk is een stevige focus op vrijheid van meningsuiting. Die vrijheid vormt de kern van een functionerende democratie, zei de ondernemer eind april. “Ik investeer in Twitter omdat dit hét wereldwijde platform voor de vrijheid van meningsuiting kan worden.”

Donderdagmiddag kwam Musk daar nog eens op terug. Hij noemt het in een tweet belangrijk dat mensen met uiteenlopende ideeën op een gezonde manier kunnen debatteren op Twitter. “Veel platforms hebben extremen en polarisatie gevoed, omdat ze denken dat ze daarmee geld kunnen verdienen. Maar daarmee is de mogelijkheid om in gesprek te gaan verdwenen.”

‘Kun je Twitter kopen?’

De Tesla-directeur vroeg in maart aan zijn miljoenen volgers of zij vonden dat Twitter genoeg doet voor de vrijheid van meningsuiting. “De uitkomst van deze peiling is erg belangrijk, dus stem voorzichtig.” Meer dan 70 procent van de ruim twee miljoen stemmers antwoordde ‘nee’.

Dezelfde dag kreeg Musk een privébericht van ene ‘TJ’ (pdf). Dat is volgens bronnen van Bloomberg de ex-vrouw van Musk, Talulah Riley. “Kun je Twitter kopen en het verwijderen, alsjeblieft?”, vroeg ze. “Of kun je Twitter kopen en het radicaal vóór de vrijheid van meningsuiting maken?”

Musk antwoordde voorzichtig instemmend: “Misschien kopen en het veranderen om vrijheid van meningsuiting op de juiste manier te ondersteunen.”

Iets minder streng controleren op inhoud van tweets

Ook anderen klopten bij Musk aan met dit idee. Uiteindelijk besloot hij, onder meer na overleg met voormalig Twitter-CEO Jack Dorsey, een bod uit te brengen. Musk wil Twitter van de beurs halen. Alleen zo kan hij de rigoureuze aanpassingen aan het netwerk doen, zegt hij.

Om mensen meer vrijheid van meningsuiting te geven, wil Musk iets minder strikte regels rondom het modereren van berichten. Critici uitten eerder hun zorgen over deze aanpak. Volgens hen zou een lossere controle op berichten ertoe kunnen leiden dat minderheden op Twitter meer last krijgen van pestgedrag.

Musk vindt dat mensen de gekste dingen moeten kunnen zeggen, zolang dat binnen de grenzen van de wet blijft. “Twitter kan geen plek worden waar je alles maar kunt zeggen zonder consequenties”, verduidelijkte hij donderdag. “Op ons platform krijg je de mogelijkheid om zelf te bepalen wat je ziet op basis van je voorkeuren.”

De ondernemer vergelijkt deze aanpak met naar welke films je kunt gaan, variërend van films voor alle leeftijden tot films met een minimumleeftijd. Toch blijft de precieze aanpak van dit idee vooralsnog onduidelijk.

Spamaccounts en bots zijn minder welkom

Dan iets anders wat hoog op het lijstje van Musk staat: spam- en nepaccounts. De overname van Twitter liep zelfs bijna spaak op dit onderwerp, omdat Twitter volgens de 51-jarige ondernemer geen duidelijkheid gaf over de hoeveelheid nepaccounts op het netwerk.

Onder Musk gaat Twitter harder optreden tegen dit soort accounts en bots. “Het moet in elk geval een stuk duurder worden om een trollenleger te hebben.” De ondernemer wil gebruikers graag laten betalen voor een geverifieerd account. Hun tweets zouden door het algoritme van Twitter hoger in het overzicht worden geplaatst.

Zo heeft Musk een aantal ideeën, waarover hij nog niet in detail heeft gesproken. Eén ding lijkt inmiddels wel zeker: Musk betaalt niet 44 miljard dollar om Twitter te laten zoals het is.


Lees meer over:

TwitterElon MuskTech