Strandtent, pretpark en dierentuin maken zich op voor warm oktoberweekend

Strandtent, pretpark en dierentuin maken zich op voor warm oktoberweekend

Terwijl het in grote delen van het land nog herfstvakantie is, belooft het ook nog een heel warm laatste weekend van oktober te worden. Zowel de strandpaviljoens als de attractieparken zien dat als een mooi extraatje, na een toch al goed seizoen.

“Dit is een extra lastminuteboost”, zegt directeur Kees Klesman van de Club van Elf. Bij die vereniging zijn alle grote dierentuinen, maar bijvoorbeeld ook de Efteling en Madurodam aangesloten.

“Beter dan dit kun je het niet krijgen”, zegt Stephan van der Stee namens Strand Nederland. “Dit gebeurt maar eens in de zoveel jaar. Het is een extraatje, en met extraatjes moet je altijd blij zijn.” Van de 340 strandtenten langs de kust is iets meer dan de helft het hele jaar open. “En mensen hebben in de coronaperiode ontdekt dat je in eigen land bij wijze van uitstapje best eens een dagje naar het strand kan”, vertelt Van der Stee.

De Club van Elf klaagt ook niet. “De meeste attracties zijn nu nog open en we hebben over het algemeen al een goed seizoen gehad”, zegt de directeur. Toch was 2021 net iets beter voor de attractieparken en dierentuinen. “Toen hadden we lekker weer en de mensen bleven veel in eigen land.”

Zowel de strandpaviljoenhouders als de pretparken en dierentuinen hebben te maken met de uitdagingen waar alle bedrijven last van hebben. “Hoge kosten en moeilijk om personeel te krijgen”, vat Klesman samen.

En aan het strand beginnen ze te merken dat mensen een beetje de hand op de knip houden. “Als mensen moeten bezuinigen, doen ze dat toch snel op eten buiten de deur.” Maar dat mag de pret niet drukken. “Het weer blijft allesbepalend en dat zit mee”, besluit Van der Stee.