Subsidies voor fossiele sector hoger dan verwacht: 40 tot 46 miljard euro

De Europese Unie heeft meer geld uitgetrokken voor subsidies aan de fossiele sector dan verwacht. Volgens een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer is het totale bedrag tussen de 40 en 46 miljard euro.

De Europese Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de subsidies die de EU-lidstaten aan de fossiele sector hebben gegeven tussen 2014 en 2020. Het onderzoek toonde aan dat de EU-lidstaten meer geld hebben uitgegeven dan verwacht.

Het onderzoek toonde ook aan dat de subsidies vooral zijn gebruikt voor de productie van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, olie en gas. De subsidies werden ook gebruikt voor de verwerking van fossiele brandstoffen en voor de vervoerssector.

Volgens het rapport hebben de EU-lidstaten meer geld uitgegeven aan subsidies voor fossiele brandstoffen dan aan hernieuwbare energiebronnen. Dit betekent dat er meer geld wordt uitgegeven aan fossiele brandstoffen dan aan duurzame energiebronnen.

Het rapport stelt ook dat de EU-lidstaten meer moeten doen om te investeren in hernieuwbare energiebronnen. Het rapport stelt dat de EU-lidstaten hun subsidies moeten heroriƫnteren om te investeren in duurzame energiebronnen, in plaats van in fossiele brandstoffen.

Het rapport stelt ook dat er meer transparantie moet zijn over de subsidies die worden uitgegeven aan de fossiele sector. De Europese Rekenkamer stelt dat er meer informatie nodig is over waar het geld precies naartoe gaat en welke effecten het heeft op het milieu.

De Europese Unie moet volgens het rapport meer doen om te investeren in duurzame energiebronnen en minder in fossiele brandstoffen. Alleen zo kan de EU haar doelstellingen voor klimaatverandering bereiken.