Privacywaakhonden maken zich zorgen over AI-chatbots voor kinderen

Met de opkomst van AI-chatbots voor kinderen maken privacywaakhonden zich steeds meer zorgen. Deze technologie kan een grote invloed hebben op de privacy van kinderen, omdat deze bots informatie verzamelen over hun gebruikers. Deze informatie kan worden gebruikt om kinderen gerichte advertenties te tonen of om hun gedrag te analyseren.

Privacywaakhonden waarschuwen dat er geen regels zijn die de verzameling en het gebruik van deze informatie beperken. Daarom is het belangrijk dat ouders goed opletten als hun kinderen met AI-chatbots praten. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen begrijpen dat ze niet alles moeten vertellen aan deze bots. Ouders moeten ook opletten of de chatbot wel veilig is, door bijvoorbeeld te kijken of de chatbot is goedgekeurd door een betrouwbare instantie.

Daarnaast waarschuwen privacywaakhonden dat AI-chatbots ook gebruikt kunnen worden om kinderen te manipuleren. Deze bots kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om kinderen te overtuigen om bepaalde producten te kopen of om hun mening te beïnvloeden. Ouders moeten hier dus ook alert op zijn en hun kinderen leren hoe ze met deze situaties om moeten gaan.

Tot slot is het belangrijk dat ouders hun kinderen leren hoe ze met hun privacy om moeten gaan. Ze moeten hun kinderen leren dat ze niet alles aan iedereen vertellen en dat ze hun persoonlijke gegevens niet zomaar aan iemand geven. Als ouders hun kinderen hierin goed begeleiden, kunnen ze voorkomen dat hun kinderen slachtoffer worden van misbruik van AI-chatbots.