Burgemeester van Derna in Libië waarschuwt: Dodental kan oplopen tot 20.000

De Libische stad Derna is al maanden het toneel van een bloedige strijd tussen verschillende milities. De stad is in handen van een radicale islamitische groep, die bekend staat als de Shura Council of Mujahideen in Derna. De Libische regering heeft een militaire campagne gestart om de stad te heroveren, maar de strijd is nog steeds niet beslist.

De burgemeester van Derna, Abdelrahman Al-Abbar, waarschuwt dat het dodental als gevolg van deze strijd kan oplopen tot 20.000. Hij zegt dat de strijd al maanden aanhoudt en dat er geen einde in zicht is. Volgens hem zijn er al duizenden burgers gedood en gewond geraakt door de gevechten.

De burgemeester heeft ook gewaarschuwd voor de humanitaire crisis die ontstaat als gevolg van de strijd. Hij zegt dat er meer dan 100.000 mensen zijn gevlucht uit de stad en dat er nog steeds veel mensen in de stad zijn die hulp nodig hebben. Er is een groot tekort aan voedsel, medicijnen en andere basisbehoeften.

De burgemeester heeft ook gezegd dat de Libische regering meer moet doen om de strijd te beëindigen. Hij zegt dat de regering meer middelen moet inzetten om de strijdende partijen te verzoenen en een vredesakkoord te bereiken.

Het is duidelijk dat de situatie in Derna ernstig is en dat er dringend actie ondernomen moet worden om de humanitaire crisis te verlichten en de strijd te beëindigen. Alleen dan kan het dodental worden beperkt en kan de stad weer rust vinden.