Noord-Korea lanceert raketten tijdens ontmoeting tussen Kim Jong-un en Poetin

Noord-Korea heeft op 23 april 2019 twee raketten gelanceerd, terwijl de Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar ontmoetten. Deze raketten werden gelanceerd vanuit de oostelijke stad Wonsan. Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia waren de raketten “een nieuwe type tactische raket”.

De lancering kwam op een moment dat de twee leiders elkaar ontmoetten voor hun eerste topontmoeting in Vladivostok, Rusland. Deze ontmoeting was bedoeld om de verdere ontwikkeling van de betrekkingen tussen Noord-Korea en Rusland te bespreken.

De lancering van de raketten is een duidelijk signaal dat Noord-Korea zijn militaire capaciteiten wil versterken. Hoewel de lancering geen directe bedreiging vormt voor andere landen, is het toch een zorgwekkend signaal.

De lancering van de raketten komt ook op een moment dat Noord-Korea zich steeds meer richt op het verbeteren van zijn relatie met andere landen. Het land heeft meerdere keren aangegeven dat het bereid is om te onderhandelen over het afschaffen van zijn nucleaire programma, maar heeft ook aangegeven dat het zijn militaire capaciteiten wil versterken.

Hoewel de lancering van de raketten geen directe bedreiging vormt voor andere landen, is het toch een zorgwekkend signaal. Het is belangrijk dat Noord-Korea en andere landen blijven samenwerken om een veilige en stabiele regio te creëren. Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat er geen escalatie plaatsvindt.