Israëlische schrijver ontvangt Erasmusprijs voor 'ongekende moed'

Israëlische schrijver ontvangt Erasmusprijs voor ‘ongekende moed’

De Israëlische schrijver David Grossman ontvangt op 29 november de Erasmusprijs uit handen van koning Willem-Alexander. Grossman weet volgens de jury “met ongekende moed” ongemakkelijke politieke onderwerpen aan te snijden.

Het thema van dit jaar is Verbinders in een verdeelde wereld. Grossman schrijft volgens de jury over “ongemakkelijke onderwerpen, zoals het dagelijks leven van mensen in bezet gebied en de Palestijnse minderheid in Israël”. “Maar ook over thema’s als vriendschap, leven met het verleden en de band tussen generaties”, valt in het juryrapport te lezen.

“Grossman is net als Erasmus een ware humanist. Hij laat ons de mens zien: naakt en feilbaar, even goddelijk als monsterlijk. Zijn werk verandert de lezer. De vergevende blik waarmee hij zijn personages beziet, straalt ook op ons af.”

De Erasmusprijs, die uit een bedrag van 150.000 euro bestaat, wordt elk jaar toegekend aan een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten. Koning Willem-Alexander is regent van de Stichting Praemium Erasmianum, die voor de onderscheiding verantwoordelijk is.

De uitreiking vindt plaats in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ook koningin Máxima en prinses Beatrix zijn erbij aanwezig.