Het aantal honderdplussers in Nederland is in twintig jaar meer dan verdubbeld.

In de afgelopen twintig jaar is het aantal honderdplussers in Nederland meer dan verdubbeld. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in 1999 nog ongeveer 8.000 mensen die ouder waren dan 100 jaar, maar in 2019 was dat aantal al gestegen naar bijna 18.000. Dit betekent dat er nu ongeveer 1 op de duizend Nederlanders ouder is dan 100 jaar.

Deze toename is te wijten aan verschillende factoren. Ten eerste hebben de verbeteringen in de gezondheidszorg ervoor gezorgd dat mensen langer leven. Daarnaast hebben de verbeteringen in de voedingsmiddelenindustrie ervoor gezorgd dat mensen langer gezond blijven. Ook hebben de verbeteringen in het onderwijs ervoor gezorgd dat mensen langer actief blijven.

Hoewel de toename van het aantal honderdplussers positief is, brengt het ook een aantal uitdagingen met zich mee. Ten eerste moeten we ervoor zorgen dat ouderen toegang hebben tot goede gezondheidszorg en andere voorzieningen. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat ouderen toegang hebben tot betaalbare woningen en andere vormen van ondersteuning.

De toename van het aantal honderdplussers in Nederland is een positief teken dat we steeds beter worden in het verlengen van de levensduur. We moeten echter ook blijven investeren in gezondheidszorg, voedsel, onderwijs en andere voorzieningen om ervoor te zorgen dat ouderen een goed leven kunnen leiden. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat het aantal honderdplussers in Nederland blijft toenemen.