Belangrijke Europese avond voor AZ, Feyenoord en PSV: dit staat er op het spel

Belangrijke Europese avond voor AZ, Feyenoord en PSV: dit staat er op het spel

In navolging van PSV kan ook AZ zich donderdagavond verzekeren van Europese overwintering. Feyenoord probeert op deze belangrijke avond voor het Nederlandse voetbal juist een grote stap richting een plaats in de knock-outfase van een Europees toernooi te zetten.

Door onze sportredactie

Om 18.45 uur begint PSV aan het thuisduel met Arsenal in de vijfde speelronde van de Europa League. De Eindhovenaren, die vorige week met 1-0 verloren van de Londenaren, bezetten met zeven punten na vier speelrondes de tweede plaats in groep A.

Om nog kans te maken op de groepswinst moet PSV winnen van het nog foutloze Arsenal. De nummer één kwalificeert zich aan het einde van de rit rechtstreeks voor de laatste zestien in de Europa League. De nummer twee speelt in een tussenronde tegen een nummer drie uit een van de Champions League-poules.

Eindigt PSV als derde, dan moet het komend voorjaar deelnemen aan de tussenronde in de Conference League. De ploeg van Ruud van Nistelrooij blijft sowieso FC Zürich voor, waardoor ze minimaal als derde finisht. De voordelige marge ten opzichte van nummer drie Bodø/Glimt bedraagt drie punten. Volgende week donderdag gaat PSV op bezoek bij de ploeg uit Noorwegen.

Stand Europa League-groep van PSV:

  • 1. Arsenal 4-12 (+6)
  • 2. PSV 4-7 (+8)
  • 3. Bodø/Glimt 4-4 (-3)
  • 4. Sturm Graz 4-0 (-11)

In groep van Feyenoord kan het nog alle kanten op

In de zeer spannende poule F van de Europa League speelt Feyenoord om 21.00 uur een uitwedstrijd tegen Sturm Graz. Na vier speelrondes bezitten alle ploegen in deze groep vijf punten.

Er kunnen donderdag nog geen beslissingen vallen, maar met een overwinning doet de formatie van Arne Slot natuurlijk zeer goede zaken in de strijd om overwintering.

Medio september zegevierde Feyenoord in eigen huis met liefs 6-0 tegen Sturm Graz. Mede daardoor zijn de Rotterdammers dit seizoen met twaalf goals de trefzekerste ploeg in het hoofdtoernooi van de Europa League.

Feyenoord sluit de groepsfase volgende week donderdag af met een thuisduel met Lazio, dat donderdag in Rome aantreedt tegen FC Midtjylland.

Stand Europa League-groep van Feyenoord:

  • 1. Feyenoord 4-5 (+4)
  • 2. FC Midtjylland 4-5 (+3)
  • 3. Lazio 4-5 (-2)
  • 4. Sturm Graz 4-5 (-5)

AZ aast op eerherstel na moeizame periode

Een niveautje lager, in de Conference League, werkt AZ om 18.45 uur een uitwedstrijd af tegen FC Vaduz. De Alkmaarders wonnen hun eerste drie groepsduels, maar verloren twee weken geleden verrassend bij Apollon Limassol. Om zich direct te kwalificeren voor de laatste zestien moet AZ als groepswinnaar eindigen. Dat gebeurt bij een zege op FC Vaduz en als Dnipro-1 tegelijkertijd niet wint van Apollon Limassol.

Het team van Pascal Jansen, dat zijn laatste twee Eredivisie-duels verloor, is bij een zege zeker van een plek in de top twee. Spelen de Alkmaarders gelijk, dan is een plaats bij de eerste twee een feit als ook het treffen tussen Dnipro-1 en Apollon Limassol onbeslist eindigt. De nummer twee overwintert weliswaar, maar moet wel uitkomen in de tussenronde van de Conference League.

Uiteraard zijn de resultaten van de Nederlandse clubs ook van belang voor de situatie op de coëfficiëntenlijst. De Eredivisie strijdt met Portugal om de cruciale zesde plaats. Het land dat aan het einde van dit seizoen zesde staat, mag in het seizoen 2024/2025 zijn kampioen en nummer twee afvaardigen naar de Champions League. De nummer drie van dat land maakt zijn opwachting in de voorronde van het miljardenbal.

Stand Conference League-groep van AZ:

  • 1. AZ 4-9 (+4)
  • 2. Dnipro-1 4-7 (+2)
  • 3. Apollon Limassol 4-4 (-2)
  • 4. FC Vaduz 4-2 (-4)

Eerder


Lees meer over:

FeyenoordPSVAZEuropa LeagueVoetbalConference League