Duits Openbaar Ministerie wil 98-jarige SS’er vervolgen voor misdaden in concentratiekamp

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft aangekondigd dat het de 98-jarige Oskar Groening, een voormalige SS-officier, zal vervolgen voor misdaden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gepleegd. Groening was actief in het concentratiekamp Auschwitz en is verantwoordelijk voor de dood van ten minste 300.000 Joden.

Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd dat het Groening zal vervolgen voor medeplichtigheid aan moord. Hoewel Groening nooit direct betrokken is geweest bij de moorden, is hij verantwoordelijk voor het sorteren van de bezittingen van de slachtoffers en het verzamelen van geld dat werd gebruikt om de nazi-partij te financieren.

Hoewel Groening al meer dan 70 jaar niet meer actief is in de SS, gelooft het Openbaar Ministerie dat hij vervolgd moet worden om de misdaden van de nazi’s te veroordelen. Het is de bedoeling dat Groening een proces krijgt waarin hij zal worden veroordeeld voor zijn misdaden. Hoewel hij waarschijnlijk geen gevangenisstraf zal krijgen vanwege zijn leeftijd, kan hij wel een boete krijgen of een andere straf.

Het vervolgen van Groening is een belangrijke stap in de richting van het rechtvaardigen van de slachtoffers van de Holocaust. Het is een manier om te laten zien dat de misdaden die tijdens de oorlog zijn gepleegd niet ongestraft blijven. Het is ook een manier om te laten zien dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen jongere en oudere mensen als het gaat om het vervolgen van misdaden.