Aantal Afrikaanse savanneolifanten dat bedreigd wordt neemt toe

Het aantal Afrikaanse savanneolifanten dat bedreigd wordt neemt toe. Volgens de meest recente cijfers van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) zijn er momenteel slechts 415.000 Afrikaanse savanneolifanten in het wild. Dit is een daling van 30% sinds 2007. Deze daling is vooral te wijten aan stropers die olifanten jagen voor hun ivoor.

De Afrikaanse savanneolifant is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. In sommige gebieden is hun aantal met meer dan 75% gedaald in de afgelopen twintig jaar. Deze daling is vooral te wijten aan het illegale jagen op olifanten voor hun ivoor. Het verkopen van ivoor is een lucratieve business, waardoor stropers bereid zijn om grote risico’s te nemen om de olifanten te jagen.

Om de Afrikaanse savanneolifant te beschermen, hebben veel landen wetten ingesteld die het verhandelen van ivoor verbieden. Helaas worden deze wetten vaak niet gehandhaafd, waardoor stropers nog steeds in staat zijn om olifanten te jagen. Daarnaast hebben veel landen ook actie ondernomen om de olifantenpopulatie te vergroten door het creƫren van beschermde gebieden en het bevorderen van duurzame landbouwmethoden.

Hoewel er veel actie wordt ondernomen om de Afrikaanse savanneolifant te beschermen, is er nog steeds veel werk te doen. Het is cruciaal dat landen blijven samenwerken om de olifantenpopulatie te vergroten en de stroperij tegen te gaan. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat de Afrikaanse savanneolifant niet uitsterft.