Iran schorst gewichtheffer levenslang voor handdruk aan Israëlische collega

Iran heeft een gewichtheffer levenslang geschorst voor het geven van een handdruk aan een Israëlische collega. Het incident vond plaats tijdens de World Weightlifting Championships in Turkije.

De Iraanse gewichtheffer, Saeid Mohammadpour, gaf een handdruk aan de Israëlische gewichtheffer Ofir Marciano tijdens de wedstrijd. Volgens de Iraanse sportautoriteiten is dit een “ernstige overtreding” van de regels en heeft Mohammadpour daarom een levenslange schorsing gekregen.

De Iraanse sportautoriteiten hebben ook bekendgemaakt dat ze Mohammadpour ervan beschuldigen dat hij “een verkeerde boodschap naar de wereld heeft gestuurd” door een Israëlische atleet te begroeten.

De schorsing van Mohammadpour is een schok voor de internationale sportwereld, omdat Iran en Israël al jarenlang politieke en militaire vijanden zijn. Er is veel kritiek op de Iraanse autoriteiten omdat ze zo hard zijn opgekomen tegen een atleet die alleen maar probeerde een collega te begroeten.

Hoewel de schorsing van Mohammadpour zeer controversieel is, benadrukken de Iraanse autoriteiten dat ze hun regels en waarden zullen handhaven. Ze zeggen dat ze niet tolereren dat hun atleten contact hebben met Israëlische atleten, omdat dit tegen hun politieke principes ingaat.

Het incident met Mohammadpour laat zien hoe moeilijk het is voor atleten om te navigeren in de politieke spanningen tussen landen. Hoewel het geven van een handdruk een gebaar van vriendschap is, kan het ook worden gezien als een politieke stellingname.