Hoekstra benoemd tot Eurocommissaris na goedkeuring door Von der Leyen

Hoekstra benoemd tot Eurocommissaris na goedkeuring door Von der Leyen

Afgelopen dinsdag is minister van Financiën Wopke Hoekstra benoemd tot Eurocommissaris. De benoeming komt nadat de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen Hoekstra’s benoeming goedkeurde. Hoekstra zal de portefeuille beheren van de Europese begroting en administratie, waaronder de financiële regelgeving van de EU.

Hoekstra is de eerste Nederlandse Eurocommissaris sinds Frans Timmermans in 2014. Hoekstra zal deel uitmaken van de nieuwe Europese Commissie, die op 1 november aanstaande zal aantreden. Hoekstra is de enige Nederlander in de commissie, maar hij zal samenwerken met andere Europese commissarissen om de Europese Unie te versterken.

Hoekstra heeft een lange carrière in de Nederlandse politiek achter de rug. Hij was onder meer minister van Financiën, staatssecretaris van Economische Zaken en vicepremier van het kabinet-Rutte III. Hoekstra heeft een reputatie als een sterk leider die grote veranderingen doorvoert.

Hoekstra zal zich richten op het versterken van de financiële stabiliteit van de Europese Unie, waaronder het versterken van de Europese begroting en het beheersen van de schuldenlast. Hoekstra zal ook een belangrijke rol spelen bij het herstel van de economische schade die is veroorzaakt door de coronapandemie.

Hoekstra’s benoeming is goed nieuws voor Nederland, omdat hij een ervaren politicus is die een belangrijke rol zal spelen bij het versterken van de Europese Unie. Hoekstra’s benoeming is ook een teken dat Nederland een leidende rol speelt bij het vormgeven van de toekomst van Europa.