OM en FBI maken wereldwijd netwerk van gehackte computers onschadelijk

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) hebben samen een wereldwijd netwerk van gehackte computers onschadelijk gemaakt. Het netwerk, bekend als ‘NetWalker’, was een crimineel netwerk dat gebruik maakte van ransomware om geld af te persen van bedrijven en organisaties.

Het NetWalker-netwerk was actief sinds 2019 en had meer dan 1.000 slachtoffers in meer dan 150 landen. De FBI en OESO hebben samengewerkt om het netwerk te onderzoeken en hebben de verantwoordelijken achter het netwerk gearresteerd.

De FBI en OESO hebben ook een speciale website opgezet waar mensen hun gehackte computers kunnen laten controleren. De website biedt ook informatie over hoe mensen hun computers kunnen beschermen tegen ransomware-aanvallen.

De FBI en OESO hebben ook een speciale tool ontwikkeld die mensen in staat stelt om de ransomware te verwijderen die door het NetWalker-netwerk is geïnstalleerd. De tool is gratis beschikbaar voor iedereen die een gehackte computer heeft.

De FBI en OESO hopen dat hun actie een waarschuwing is voor andere cybercriminelen die ransomware gebruiken om geld af te persen. Ze hopen ook dat hun actie mensen ervan bewust maakt hoe belangrijk het is om hun computers goed te beveiligen tegen cyberaanvallen.