Belarus bedreigd met sluiting van grens door buurlanden; Robotyne heroverd

Belarus bedreigd met sluiting van grens door buurlanden; Robotyne heroverd

Belarus wordt bedreigd met een sluiting van de grens door haar buurlanden. Het is een reactie op de verkiezingen die eerder deze maand plaatsvonden, waarin president Alexander Lukashenko een zesde termijn wist te veroveren.

De verkiezingen werden algemeen gezien als oneerlijk en ondemocratisch. Daarom hebben veel landen, waaronder de Europese Unie, sancties opgelegd aan Belarus. Ook hebben de buurlanden van Belarus, waaronder Litouwen, Polen en Oekraïne, aangekondigd dat ze de grenzen met Belarus zullen sluiten.

Deze dreiging is niet alleen een reactie op de verkiezingen, maar ook op de herovering van Robotyne. Robotyne is een stad in het noordoosten van Belarus die in handen was van separatistische rebellen. De rebellen hadden de stad al maanden in hun macht en hadden geprobeerd om het gebied los te maken van Belarus.

De herovering van Robotyne door het leger van Belarus is een belangrijke overwinning voor president Lukashenko. Het leger heeft de stad terugveroverd en de rebellen verslagen. Deze actie heeft echter ook geleid tot internationale verontwaardiging, omdat er veel geweld is gebruikt om de stad te heroveren.

Het is nog onduidelijk of de buurlanden daadwerkelijk hun grenzen met Belarus zullen sluiten. Als dit gebeurt, zal dit een grote impact hebben op het land en zijn bevolking. Het zal ook een grote schok zijn voor president Lukashenko, die al jarenlang aan de macht is in Belarus.