Minder mensen overlijden door moord of doodslag dan twintig jaar geleden

De laatste twintig jaar is er een duidelijke daling te zien in het aantal mensen dat overlijdt door moord of doodslag. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal moorden en doodslagen in Nederland in 2018 met bijna 18 procent gedaald ten opzichte van 1998.

Hoewel er nog steeds veel misdrijven worden gepleegd, is het aantal moorden en doodslagen in Nederland sinds 1998 met bijna tweederde afgenomen. In 1998 werden er nog 551 moorden en doodslagen geregistreerd, terwijl dit aantal in 2018 was gedaald naar 446.

De daling is vooral te danken aan de toegenomen politie-inzet en de verbetering van de technologie die de politie helpt bij het oplossen van misdrijven. Er is ook meer aandacht voor preventie, waardoor er minder mensen in aanraking komen met criminaliteit.

Hoewel de cijfers positief zijn, blijft het belangrijk om alert te blijven op misdrijven. De politie en andere instanties moeten blijven investeren in preventie en opsporing om ervoor te zorgen dat het aantal moorden en doodslagen verder daalt. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat er minder mensen overlijden door moord of doodslag.