Politie staakt gebruik van algoritme voor voorspelling van gewelddadig gedrag

Politie staakt gebruik van algoritme voor voorspelling van gewelddadig gedrag

De Nederlandse politie heeft besloten om het gebruik van een algoritme te staken dat gewelddadig gedrag voorspelt. Het algoritme, dat werd ontwikkeld door het bedrijf PredPol, was bedoeld om de politie te helpen bij het voorspellen van plaatsen waar mogelijk gewelddadig gedrag zou kunnen plaatsvinden.

Het algoritme werd gebruikt door de politie in Rotterdam, maar er werden ook plannen gemaakt om het algoritme ook in andere steden te gebruiken. Na een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bleek echter dat het algoritme niet voldeed aan de wetgeving op het gebied van privacy.

De AP concludeerde dat het algoritme gegevens verzamelde die niet relevant waren voor het voorspellen van gewelddadig gedrag. Daarnaast werd er geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat de gegevens die werden verzameld, foutief of onjuist konden zijn.

De politie heeft nu besloten om het algoritme niet langer te gebruiken. De politie benadrukt dat dit besluit niet betekent dat ze geen gebruik meer willen maken van technologie om gewelddadig gedrag te voorspellen. Ze zullen echter wel meer aandacht besteden aan de privacy-aspecten van de technologie die ze gebruiken.

Het staken van het algoritme is een belangrijke stap in de richting van meer privacybescherming. Het is echter ook belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar technologie die kan helpen bij het voorspellen van gewelddadig gedrag, zodat de politie op een verantwoorde manier kan werken met technologie en privacybescherming kan garanderen.